Zemiakový šalát s majonézou
Počet porcií: 5 Čas prípravy: 45 min
Predpríprava: 20 min
Ingrediencie:
2-3 kg šalátových zemiakov (stredné), 400-500 g majonézy, 350 g maďarskej zeleninovej zmesi s paprikou a kukuricou, 6-8 ks strených kyslých uhoriek, 1 ks strednej cibule (aj malá cibuľa, podľa chuti), 1 ks surovej mrkvy, 5-6 PL cukru (podľa vlastnej chuti), soľ, trocha vegety, mleté čierne korenie.
Príprava:
Umyjeme zemiaky a dáme ich do hrnca uvariť do mäkká (nie rozvariť), medzitým ako sa uvaria, pripravíme si misu, v ktorej si šalát urobíme. Dáme si variť maďarskú zeleninovú zmes s paprikou a kukuricou do malého hrnca (nesolíme). Do misy si postrúhame mrkvu, cibulu
porežeme na drobné kocky (alebo postrúhame), 6-8ks stredne kyslých uhoriek narežeme na drobné kocky. Uvarenú maďarskú zeleninovú zmes precedíme cez sitko a uložíme si ju do menšej misky.
Ak sa zemiaky uvarili necháme ich v studenej vode postáť a vychladiť. Potom ich ošúpeme a na drobno pokrájame a pridáme do misy, kde máme pripravené všetky zmesi. Pridáme celú majonézu, trocha vegety a mletého čierneho korenia, trochu osolíme a dáme 5-6 polievkových lyžíc cukru (podľa vlastnej chuti) a nakoniec vysypeme zeleninovú zmes, ktorú sme mali odloženú v menšej miske. Dôležitá je voda, ktorá sa pridáva (iba jedna majonézová prázdna fľaška, ktorú sme vysypali do šalátu) sa vyleje na celú zmes. Potom sa všetko spolu dôkladne premieša a ak je trošku šalát hustý, tak pridáme trochu šťavy z kyslej uhorky, ktorá dodá dobrú chuť.
Hotový šalát necháme vychladnúť, trošku postať a potom uložiť do misy na uskladnenie.
Šalát podávame pri sviatočných príležitostiach, ktorý ozdobíme na pripravenej mise podľa vlastných predstáv aj s inými prílohami ako sú šalát z kyslej červenej kapusty alebo podľa vlastného výberu spolu ako prílohu k rôznym vyprážaným mäsám.
Prajem dobrú chuť!